Skip to main content

Şehri Tavafa Devam

İkinci gün Kahire Kalesine gitmek istedim. Selahaddin Eyyubi’nin (Ar: Salāh ad-Dīn, İng: Seladin) başladığı ve Osmanlı döneminde bitirilen kale görülmesi gereken yerlerden Kahire Kalesi (Cairo Citadel, Ar: Al-Qalaa). Orada Muhammed Ali Camii (Türkçesi Mehmet Ali Paşa Camii) varmış, çok heybetli olduğunu okumuştum. Görmek istedim. Nerede olduğunu bilen birini bulamadım. İnanılmaz. Muhammed Ali Camii nerede diye soruyorum, en sonunda bilen biri beni “ahan da bu” diye abuk subuk yere gönderdi. Gönderdiği yerde görülecek pek bir şey yoktu ama bir aynı bölgede bulunan (ki son derece fakir bir bölge) Sayeda Zainab Camiini buldum. Güzel bir cami, tarihini yazameycem, ilgilenen tıklasın okusun. İlginç olan ise insanların bu cami içinde vakit geçiriyor olmalarıydı. İnsan çok, yapacak bir iş yok, bu nedenle zamanları da çok. İnsanlar da kendilerini dine vermişler, camide vakit geçirmenin kendileri için iyi olduğunu düşünüyor olmalılar.

Neyse oradan zor da olsa bir şekilde bir taksiye bindirip şöförü yönlendirdiler. Şoför “Ooo bilmez miyim tabii ki biliyom” dedi. Biliyom biliyom diyen taksici yoldaki taksicilere 5 defa yol sordu. Sonra Allah’ın sevgili kuluymuşum ki şans eseri Kahire Kalesini ve Muhammed Ali Camiini bulduk. 1 dolar falan tuttu. Kendimi Türkiye’yi gezen Avrupalı gibi hissederek 2 dolar verdim. Ukelalık diz boyu. Bu kale pek bilinmese de kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Güzel bir yer Kahire’ye tepeden bakıyor.

Nil "Yaşamın Kaynağı"

Bu arada Nil muhteşem bir nehir. Azametli, insanı şaşırtıyor. Nasıl bir nehrin yaşam kaynağı olduğunu görünce anlıyorsun. Boşuna “Hayat sudur” dememişler.

Dünya’nın en uzun nehri. Burundi’deki Doğu Afrika Göller Bölgesi’nde doğup 7 ülke geçiyor ve Mısır’ı boylamasına kat ederek Akdeniz’e dökülüyor. Nil havzasında en fazla pamuk ve pirinç yetiştiriliyor, ayrıca balıkçılık da önemli bu nehrin sunduğu büyük bir imkan.

Nil’in taşması, eski çağlardan beri Mısır’da önemli bir doğal döngü olmuştur. Taşmaması çok büyük bir sorun. Mısırlılar tarafından 15 Ağustos’tan itibaren Wafaa El-Nil olarak bilinen iki haftalık yıllık tatil olarak kutlanıyor.

Fotoğraf Galerisi

Bir Önceki Sayfa

Kahire-Mısır Gezisi
05/02/2018

Tahrir Meydanı, Kahire Müzesi

Mısır'da ilk gün deneyimi...

Bir Sonraki Sayfa

Kahire-Mısır Gezisi
15/02/2018

Piramitler, Sfenks

Piramitler ve Sfenks, gerçekten çok heybetli yapılar...

Yorumlayın

Listemize Katılın

Lütfen adınızı ve e-posta adresinizi girin

E-posta listemize katılarak yeni gezilerimizden haberdar olabilir, belki de hiç görmediğiniz fotoğraflar görebilirsiniz. Teşekkürler